Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Magyar EU-elnökség 2011-ben Nyomtatás E-mail

Image Magyarország az európai uniós tagságának egyik új fejezetéhez érkezett.2011. január 1-től fél évig ugyanis hazánk tölti be a spanyol-belga-magyar trió elnökség soros posztját. A programokról, feladatokról idén január 22-én tartottak egy nagyszabású konferenciát.

A 2011-es elnökség alkalmával lehetősége nyílik a magyar civileknek, hogy megmutassák magukat. Sokat tanulhatunk az elnökség másik két tagjától, Spanyolországtól és Belgiumtól az EU-s pénzek felhasználásban, valamint az innováció támogatásában.

Hegyesi Gábor, az ELTE Szociálismunkás-képző Tanszék vezetője, az EU 2011 Munkbizottság tagja a civil lehetőségekről beszélt.

Az uniós soros elnökség elsősorban a társulás politikai irányítását, az Unió Tanácsának a működtetését, valamint az Unió képviseletét jelenti. Az elnökségi felkészülés három éve kezdődött el, a kormány a miniszterelnök vezetésével létrehozta az EU-elnökség Bizottságot. A testületnek különösen az elnökség programjának és arculatának meghatározásában, valamint az elnökségi feladatok ellátásához szükséges emberi és költségvetési erőforrások biztosításában van központi szerepe. Az elnökségi felkészülés kormányzati koordinációját a Külügyminisztérium végzi, a Miniszterelnöki Hivatallal és a többi tárcával együttműködve. A civil szervezetekkel való egyeztetés is része a felkészülési tervnek.

A vitanapon a környezetvédelmi szekciót Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke vezette. Őt kérdeztük az elnökség feladatairól. 

Három nagy téma körül tervezi a környezetvédelmi minisztérium az EU-elnökség ügyeinek az intézését. Az egyik téma az éghajlatváltozás ügye, a másik téma a víz és a Duna-stratégiának a kérdése, a harmadik a természetvédelem és mezőgazdaság ügye. Ki kell dolgozni egy olyan dokumentumot, amely a további célokat tűzi ki a biodiverzitás csökkenésének megállítására. Magyarországnak ebben fontos szerepe lesz. Másrészt hazánk különösen érdekelt a génmódosítás témakörében. A tervek szerint a magyar elnökség alatt kerül elfogadásra a Duna-stratégia, aminek a vízminőség és vízmennyiség megtartása, valamint az árvizek megelőzése a célja. Magyarországnak meg kell keresni azokat az ügyeket, ahol a nemzeti érdekek a globális érdekekkel összecsengenek. Ezekben a kérdésekben képviselnie kell a magyar állampolgárokat. A ciános bányászat egész Európában például olyan ügy, amely minket közvetlenül érint, ugyanakkor egész Európa érdeke is.  

2010. február

 

 
< Előző   Következő >