Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Eurórégiók Nyomtatás E-mail
ImageAz eurórégió olyan területet jelöl, ahol a határokat áthidaló gazdasági, szociális, kulturális, illetve más jellegű együttműködések léteznek kettő, vagy több állam, illetve helyi önkormányzat között. Adásunkban két eurórégiót mutatunk be részletesebben, a szegedi központú DKMT, valamint az egri központú Kárpátok Eurórégiót.

A határ menti régiók érdekképviseletét az Association of European Border Regions szervezet szolgálja. Európában a legnagyobb probléma az, hogy két határ menti térség összeáll egy eurórégióvá, azonban nem alakít ki egy közös struktúrát. E szempontból a DKMT Eurórégió kuriózumnak számít, hiszen a mögötte álló Fejlesztési Ügynökség harmad részben magyar, harmad részben vajdasági és harmad részben román tulajdonú, így a döntéshozatalban a szavazati arányok is egyenlők.

A rendszer hátteréről Csókási Eszter eurégiós ügyvezetőt kérdeztük.

11 kisebb-nagyobb bilateriális, azaz kétoldalú régió van Magyarországon és további négy régió multilateriális, azaz három vagy több országot köt össze. A Kárpátok Eurórégió Magyarország északi, Szlovákia keleti, Lengyelország nyugati, Ukrajna nyugati és Románia észak-nyugati térségét öleli fel. A legkorábban alakult eurórégió hazánkban.

A Kárpátok Alapítvány működéséről, Bata Boglárka ügyvezető nyilatkozott nekünk.

A Kárpátok Alapítvány munkája sikeres volt az elmúlt tizenöt évben, hiszen hozzájárult a történelmileg és etnikailag feszültségekkel teli régió békés együttműködéséhez.A Kárpátok Alapítvány a helyi civil kezdeményezéseket támogatja. 2002. és 2005. között valósította meg a Romanet elnevezésű programot, amelynek keretén belül közel 200 000 dollárnyi támogatást osztott szét különböző gazdaságfejlesztő és foglalkoztatottsági programokra.

A DKMT Fejlesztési Ügynökség munkájáról Csókási Eszter beszélt.

Az együttműködésnek jelentős partnere a Magyar Külügyminisztérium. 2005-ben találkozott először a szerb, román és magyar külügyminiszter, innentől kezdve minden évben megvitatják az eurórégió problémáit, és megoldási javaslatokkal állnak elő.

Az eurórégió régi álma egy transzverzális vasútvonal megépítése. Most ennek a magyar-román szakaszára (Temesvár és Szeged között) készítenek megvalósíthatósági tervet, ezután a projektet Szeged-Szabadka vonalára is kiterjesztik. Jelenleg szinte lehetetlen eljutni a régió központjaiba, a vasútvonal ezért turisztikai szempontból is hatalmas lehetőség lenne. A Fejlesztési Ügynökség eddig négy tematikus turisztikai utat szervezett (Folklór, Fürdők, Ipari Műremekek és Szecesszió útja néven). Az eurórégiós együttműködés továbbá kiterjed a katasztrófavédelmi, árvízi projektekre is.





 
< Előző   Következő >