Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Magyarország kulturális lehetőségei a külpolitikában Nyomtatás E-mail
ImageEgy ország marketingjének fontos eszköze a kultúra. Az elmúlt években sokszor hallhattunk arról, hogy külföldi városokban rendeznek magyar évadot, vagy magyar hetet. A rendezvények egyik szervezője jellemzően a Hungarofest iroda, illetve az adott ország magyar intézete. Műsorunkban a pécsi Európa Kulturális Fesztivál rendezvénysorozatról is szó.

Világszerte 19 kulturális intézetet tartunk fent, jellemzően a szomszédos országokban. A két legtávolabbi pont a Delhi és a New Yorki Intézet, nagyon aktív például a berlini és a párizsi. Az intézetek és a Hunargofest Iroda is a magyar kultúra terjesztésében és hazánk népszerűsítésében érdekelt.

Hallgassák meg Rubovszky Ritával, a Hungarofest Iroda ügyvezetőjével készült beszélgetésünket!

Magyarország számára a legnagyobb kihívást a 2011-es EU-elnökség fogja jelenteni, ez nagy lehetőséget jelent arra, hogy megmutassuk magunkat kulturális események terén. Magyarország megítélése nem jó jelenleg a világban, így mindenképpen feladatunk az elnökség alatt javítani az imázsunkon. Nem több százmilliós nemzetközi koprodukcióra lesz szükség, hanem úgy kell a különböző médiumokban megjelennünk, hogy Magyarországról egy pozitív kép alakuljon ki.

A Hungarofest égisze alatt működik a Kultúrpont és az Égtájak Iroda. Az előbbi az európai kulturális pályázatokat kezeli Magyarországon, az utóbbi pedig a határainkon túli magyarságnak szervez programokat a kapcsolattartás érdekében, így például ifjúsági és színházi találkozót.

Az év legnagyobb attrakciója a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program, amelynek előkészítését sokkal több botrány, mint örömhír övezte. Többször kérdésessé vált az is, hogy egyáltalán a dél-dunántúli város rendezi-e majd az eseményeket. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz öt kulcsberuházás kapcsolódik: a Közterek és parkok újjáélesztése, a Nagy Kiállítótér/Múzeum utca, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont felépítése, valamint a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása. Lassacskán utolérik magukat a szervezők, egymást érik az átadó ünnepségek. Megkezdődtek a programok is, amelyekre 1,8 milliárd forint jut: ebből egymilliárd forintot a magyar állam, 400 millió forintot Pécs Megyei Jogú Városa fedez. A fennmaradó 400 millió forintot az Európai Unió biztosítja.

Az egyik szervezővel, Schmidt Gabriellával Fóris Gábor beszélgetett Pécsett a programokról és a nemzetközi együttműködésről.

Péccsel egy időben Essen és Isztambul is Európa Kulturális Fővárosa címmel rendelkezik. A három város együttműködik a szervezésben és a kommunikáció, marketing terén is. Az a cél, hogy 2010. után is megmaradjon ez az összefogás és ugyanúgy programcserék történjenek majd.

Pécs a Balkán kapuja, egy kapuváros szerepét tölti be a nyugati és a keleti világ között. A programok között sok balkáni kortárs művésznek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a szervezők. Nyáron rendezik meg az Ifjúsági Kultúrhetet, melynek mottója Balkán újratöltve. Külföldi diákok jelentkezését várják a programokkal tűzdelt nyári egyetemre, a www.pecs2010.hu oldalon lehet jelentkezni április végéig.
 
< Előző   Következő >