Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Otthontalanság Nyomtatás E-mail

ImageMenedék nélkülinek nevezik őket Németországban, tető nélkülinek hívják őket az olaszok és a hollandok. Itthon általában hajléktalant mondunk, talán az előbbiek mintájára. Az érintettek azt szeretnék, ha az otthontalan kifejezést használnánk, ahogyan a spanyolok, vagy az angolok. S ha belegondolunk, tényleg nagyon mást jelent a két szó. Nagyon sok hajléktalan van, akinek van fedél a feje fölött, de ez mégsem tekinthető otthonnak.

Az otthontalanokat segítő intézmények között egyedülálló az Oltalom Karitatív Egyesület, hiszen nem csak hagyományos módon (szálló működtetése, ételosztás, egészségügyi ellátás) segítenek a rászorulókon. Az Egyesület rendszeresen, szervezett formában, komplex programmal nyújt sportolási lehetőséget az otthontalanok számára, emellett az általuk működtetett Oltalom Kulturális Kör bemutatkozási lehetőséget biztosít az írás és a zene iránt érdeklődőknek. Utcai kulturális lapjuk, a Csillagszálló havonta jelenik meg, igényes cikkeket és szépirodalmi alkotásokat tartalmaz. Az egyes számokat megtekinthetik a www.oltalom.hu oldalon!

Az Oltalom Sportegyesület immár öt éve működik, és jelenleg az egyetlen labdarúgó válogatott Magyarországon, amelynek sikerül kivívnia a jogot a világbajnoksági szereplésre. Idén Rio De Janeiroba utazott a csapat.

Az Oltalom Karitatív Egyesület szerteágazó munkájáról és az eredményekről Rákos András beszélt riporterünknek.

Nem csak az állam és különböző szervezetek próbálnak az otthontalan emberek gondjain enyhíteni, hanem ők maguk is. A Város Mindenkié Csoport az érintettekből és a velük szimpatizáló segítőikből áll. A csoport az otthontalanok jogaiért harcol, legfőbb célkitűzése, hogy szerepeljen az Alkotmányban a lakhatás mint alapvető emberi jog. A Város mindenkié csoport önkéntes jogászok segítségével Köztéri Jogi Kisokost hozott létre, amelyben az otthontalanok jogait és kötelezettségeit gyűjtik össze. Emellett utcajogász szolgáltatást is működtetnek, hetente egyszer a Blaha Lujza téren bárki segítségül fordulhat hozzájuk.

A csoport az üresen álló önkormányzati lakások kihasználatlansága miatt is felemelte szavát. Kiderítették, hogy csak a VII. kerületben 623 önkormányzati lakás áll üresen.

A Város mindenkié csoport tevékenységéről, és a lehetőségekről Bene Géza beszélt riporterünknek, aki maga is otthontalan.

A Belügyminisztérium egy olyan rendeletet hozhat létre, amely szerint szabálysértést követne el, és bírságolható lenne az, aki közterületen lakik, vagy ott alszik.

A készülő rendeletről és a kialakult rendszerről hallgassák meg Rákos András véleményét!

A közelgő hidegben ha a földön látnak feküdni valakit, hívjanak segítséget! A Menhely Alapítvány diszpécserközpontja a 06-1-338-41-86-os számon érhető el, illetve felkereshetik a http://menhely.hu oldalt is.

2010. október

 
< Előző   Következő >