Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Időskori szegénység Nyomtatás E-mail

ImageAz Európai Unió átlagéletkorához képest mindegy 8 évvel élünk kevesebbet. A nyugdíjas években pedig az uniós havi 1100 eurós járandósághoz képest itthon átlagosan 350 euróból kell kijönni. Ráadásul nagyon sok idős egyedül él, a létminimumon, vagy az alatt. Nagy szükség van tehát segítségre az ellátásukban. A legfontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra, és vegyük észre, ha a környezetünkben élőknek segítségre van szüksége!


Valahol Európában, az egyenlítőtől északra a 16. és a 23. hosszúsági fok között 93.000 km2 területen, a gazdasági fejlődés rögös útját járva, a társadalmi felemelkedésért küzdve létezik egy kis ország, amelynek államformája köztársaság, s ahol közel tízmillió ember él. Ebben a hazában a lakosság több mint 30%-a nyugdíjból, illetve nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásból él.

Az idősek helyzete Magyarországon, különösen a 75 év felettieké, nagyon nehéz – derül ki az Idősügyi Nemzetei Stratégiából.  A nyugdíj erodálódik, így nagy a szakadék a nyugdíj és a bérek között.  Azt az életszínvonalat, melyet az idősek megérdemelnek, lehetetlen fenntartani. Az árak emelkedésével a gyógyszerfogyasztás, az orvosi ellátás, az étkeztetés elveszi az idősek jövedelmét, és az úgy nevezett aktív, szép időskor lehetetlenné válik. Foglalkoznunk kell tehát az időskori szegénységgel is!

Hallgassák meg a Talyigás Katalinnal készített felvételt az idősek helyzetéről!

Magyarország egyik legnagyobb gondja jelenleg a demográfiai helyzet. Ha nem változik a jelenlegi trend, akkor 10-15 év múlva nem lehet fenntartani a társadalombiztosításon alapuló jóléti rendszert – olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján. A nehéz helyzetben lévő nyugdíjasok mindennapjait házi segítségnyújtással és étkeztetéssel próbálják megkönnyíteni az időseket ellátó intézmények. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az elmúlt években csökkent az idősek ellátására szánt normatíva, több forrásra lenne szükség. De még nagyobb problémát jelent az, hogy nem figyelünk oda egymásra eléggé, így vannak olyan egyedül élő idősek, akikhez nem jut el a segítségnyújtás.

A jelenlegi problémákról, és a megoldási lehetőségekről Ultsch Leventéné, az Őszi Fény Integrált Gondozói Központ munkatársa számolt be nekünk.

Az idősek magas aránya jellemzi az aprófalvas településeket és tanyákat, így nagy eredmény, hogy többségükben már működik a szociális ellátó rendszer, azaz falugondnok. A tanya- és falugondnokság egyébként hungarikum. Egyedi módszertan alapján kidolgozott hálózat, amely húsz éve igyekszik a végeken szolgálni az elesetteket. Tulajdonképpen ők az utolsó vagy, ahogy tetszik első láncszem a szociális ellátásban. Ők ott élnek a településeken, szinte mindenkit ismernek, így először ismerik fel, ha problémája van valakinek. Nagyon sok mindenben megkönnyítik a helyiek életét.

A falugondnokság kifejezetten kistelepülési szolgáltatásforma, maximum 600 fő az a mennyiség, amit egy személy át tud látni, ennyi ember problémájával tud foglalkozni. Tanyagondnoki ellátást már 70 fő esetében létre lehet hozni. A Falugondnoki Hálózat honlapján a www.falugondnok.hu oldalon olvashatnak a szolgáltatásról bővebben, az Országos Falu- és Tanyagondnoki Szakszervezetről pedig a www.oftsz.hu oldalon találnak információkat!

A falugondnoki szolgáltatásról a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség ügyvezetőjével, Csörsz Klárával beszélgettünk.

2010. november
 
< Előző   Következő >