Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Az alkotás ereje Nyomtatás E-mail

ImageLéteznek olyan példák, ahol bizonyos társadalmi csoportok kirekesztettségét a művészet erejével oldják fel. Segítségül hívva a filmet, a színházat olyan produkciók születnek, melyek közvetítésével felszínre kerülnek a mélyszegénységben élők problémái és a mindennapi életük is.
Az általunk bemutatott projektek esetében maguk a mélyszegénységben élők vesznek részt az alkotásban, és ez a változtató erő életükben.

Nyíregyházán, a Huszárvár Szociokulturális Szolgáltató Központban úgy nevezett fórumszínházi előadást szervezett a Magyar Szegénységellenes Hálózat Többségi viszonyok címmel. Az előadást egy egyhetes műhelymunka előzte meg, ahol a mélyszegénységet megtapasztaló szereplők alkothatták meg a darabot saját tapasztalataikat felhasználva. A darabban összegyűjtötték azokat az élményeket, melyek az elnyomásról és a kirekesztésről szólnak, ezeket színpadra vitték. Az előadás során a nézők beleszólhattak az eseményekbe, alakíthatták azokat. A műsor lezárásaképpen pedig a nézők és a szereplők közösen beszélték meg, dolgozták fel a látottakat.

Az előadás tapasztalatairól hallgassák meg Németh Lászlót, az egyik főszervezőt, valamint az egyik szereplőt, Vidáné Ajler Saroltát!

Bódis Krisztát, filmrendezőt, a  szegénység és a kirekesztettség elleni küzdelem egyik arcát 12 évvel ezelőtt érintette meg a Hétesi cigánytelep, ahol először dokumentumfilmet forgatott, majd mint mentor tért vissza. Munkája során a telepen élő gyerekekkel megismerteti a filmkészítés mikéntjét, így a kreatív munka során a gyerekek egy egész más szerepben, feladatban találják magukat.

Az alkotásnak hihetetlenül fontos szerepe van abban, hogy kiutat találjunk a nehézségekből, konkrétan a társadalmi felemelkedésben lehet szerepe - vallja Bódis Kriszta. Az alkotó energiával személyiséget és közösséget lehet fejleszteni. Hétesen, a gyerekeknek van egy médiacsoportja, amelyben a felnőttek is tevékenyen részt vesznek, saját blogot készítenek, mely a következő címeken érhető el: http://cseppgyerek.blog.hu , http://hetes09.blog.hu . Ide újságcikkeket, videókat és fotókat töltenek fel. A blogokon keresztül, belülről egy egészen más világot mutathatnak meg, melyben ők valóban élnek, így beleszólhatnak a társadalmi párbeszédbe, s nem csak illusztrációivá válnak annak, hanem alakítóivá is.

Az a tapasztalat, hogy a hétesi romatelepen közösen alkotó gyerekeknek más a tanuláshoz való viszonyuk, és reális karrierkép alakul ki bennük. Az alkotás következtében bíznak magukban és terveik lesznek, és azt is felismerik, hogy milyen mintát nem akarnak követni.

A közös munkáról és az eredményekről hallgassák meg Bódis Krisztát és a projektben résztvevőket!

2010. december
 
< Előző   Következő >