Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Kiút a szegénységből Nyomtatás E-mail

ImageA világ számos országában már remekül működő – s Nobel-díjjal is elismert – mikro hitelprogramot igyekeznek hazánkra is adaptálni közgazdászok és szociológusok. Remény, vagy Esély bankjának is hívják a módszert. A vállalkozóvá válás egy különös módjáról van szó, a kísérleti programot Kiútprogramra kereszteltek Magyarországon.



„Kiútprogram” elnevezéssel egy olyan új munkamódszer van kialakulóban, ahol mikro hitel felvételére nyílik lehetőség az ország legelmaradottabb részein. Egyelőre három különböző hátrányos helyzetű részén. A kísérleti program egy Eu-s pályázat elnyerésével realizálódhatott, melynek a lényege, hogy mélyszegénységben élő emberek vállalkozóvá válásában segítenek, nem hagyományos banki hitelek formájában. Bank és kamat persze itt is van, de fedezet nincs. A hitelt nem egyszerre kapják meg és a törlesztés heti rendszerességgel zajlik, valamint az az érdekessége, hogy öt fős csoportokban zajlik a program, egymással ha nem is anyagi, de erkölcsi felelősségvállalással.A programba való bekerüléshez az kell, hogy a kialakult csoportok tényleg akarjanak változtatni helyzetükön, legyen vállalkozó kedvük és egy jó ötletük. A hitel futamideje egy év, a csoportok hetente találkoznak. Ötleteik megvalósításában és vállalkozásuk beindításában terepmunkások segítenek.

Hosszas előkészítő munka után most jutottak abba a stádiumba, hogy az első hitelek kihelyezésre kerültek. Ennek a módszernek az alapjait Mohamed Junus dolgozta ki Bangladesben, amiért béke Nobel-díjat kapott. Magyarországra nehezebb adaptálni a módszert az adó- és jogrendszerünk miatt, Ázsiában kevés pénzből is el lehet indítani működő vállalkozást, továbbá ott közösségi alapon működik a társadalom, a már meglévő csoportokra lehet alapozni.

Arról, hogy Bangladesben hogyan is működik a rendszer, Molnár Györgyöt kérdeztük az MTA Közgazdaságtudományi Intézetéből, Balogi Annamária, terepmunkás pedig a magyarországi gyakorlatról beszélt nekünk.

Sorozatunkban a társadalmi kirekesztés ellen küzdő civil és állami kezdeményezéseket igyekeztünk bemutatni Önöknek. Modellprogramokat, jó példákat, eseményeket idéztünk fel. A dicséretek mellett természetesen hangot adtunk a kritikának is, és szociológusok, pedagógusok, szakemberek sorolták a még megoldásra váró problémákat. Több partnerünket megkérdeztük a sorozat során, hogy ő mit várt, vagy remélt ettől az évtől és mennyire váltotta be reményeit az esztendő. A legtöbben a szolidaritás és a prevenció fontosságát hangsúlyozták.

Hallgassák meg a véleményeket!

2010. december
 
< Előző   Következő >