Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Civil élet a kezdetektől Nyomtatás E-mail

ImageCivil élet címmel egy tízrészes sorozatot indítunk el, amely az egyesületek, alapítványok világát kívánja közelebb hozni a hallgatósághoz, illetve a szervezetek számára is hasznos hírekkel szolgál. Kéthetente jelentkezünk adásainkkal, amelyek a tagtoborzástól, az önkéntességen át az 1% gyűjtésig számos témát érintenek.

Elsőként a szervezetek megalakítása körüli dilemmákat és tudnivalókat járjuk körbe. Magyarországon kb. 60 ezer nonprofit szervezetet tartanak nyilván. A civilek 20 éve igyekeznek kampányokkal, tiltakozó akciókkal, adománygyűjtéssel, érdekképviselettel felhívni magukra a figyelmet, de úgy tűnik – ahogyan hallani fogják – bizonyos általános ismertségi küszöböt a többségnél mégsem sikerül átlépniük.

Riporterünk véletlenszerűen szólított meg embereket a Városligetben, hallgassák meg összeállításunkat!

Magyarországon az öntevékeny közösségeket, amelyek nem nyereségszerzés céljából működnek, több névvel illetik: civilek, nonprofit szféra, harmadik szektor. A szektornak tagjai mindazok a körök, csoportok, közösségek, amelyek nem profitszerzés céljából közösségi szükségletek kielégítésére jöttek létre. Ha ezeket a tevékenységet szervezeti formában kívánják folytatni, akkor hivatalosan bejegyzett Alapítvánnyá, Egyesületté, Szövetséggé kell válniuk. Az alakuláskor segítségért például bekopogtathatunk a NIOK-hoz, azaz a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítványhoz.

Egyesületet nem érdemes létrehozni, ha a tagok nem aktívak. Az alapítás előtt végig kell gondolni alaposan a leendő szervezet célját, és azt, hogy kiknek szól a tevékenységük. Legalább egy évre előre ki kell gondolni, hogy miből tartja fent magát a szervezet. A civil szervezet alapításakor fontos tényező, hogy hány ember dolgozik együtt, milyen jellegű feladatokat szeretnének ellátni, fontos tudni, hogy mi a különbség az alapítvány és az egyesület között, mit takar a közhasznú szervezet kifejezés, és miben különbözik a kiemelten közhasznútól.

Arról, hogy mire kell figyelni az alapításkor, és hogy mik az egyes lépések, Mikó Zsuzsannát kérdeztük, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány munkatárását.

A civil szervezet alapításakor érdemes böngészni a www.nonprofit.hu oldalt, itt dokumentumsémákat is találunk, amelyek felhasználásával önállóan, jogász bevonása nélkül létrehozhatunk egy alapítványt, illetve egyesületet. Érdemes a gyakran ismételt kérdéseket végignézni, így a felmerült problémákra könnyen választ találunk. Továbbá minden megyében működik civil információs központ - akik szintén segítenek tanácsaikkal.

Az érdekérvényesítésnek számtalan módja van, például ha az előbbi riportban említett módokon szervezett formában csoportosan képviseljük valamely társadalmi réteg érdekeit. De nem kell ehhez feltétlen szervezetet létrehozni. Következő riportunkban egy olyan példát járunk körbe, melyből kitűnik, hogy ha az ember valóban akar segíteni, akkor csak tettekre és némi összefogásra van szükség.

A Város mindenkié csoport másfél éve működik, a hajléktalanok jogainak védelme érdekében jött létre. A kialakult, tenni akaró közösség nem formálódott szervezetté, hanem önkéntes csoport maradt, ennek az előnye, hogy függetlenségüket meg tudták őrizni, és nem alakultak ki hierarchikus viszonyok a csoporton belül. Emellett megtalálják a módját a pénzügyi fenntartásnak is. A Város mindenkié csoport különlegessége, hogy az érintettek, a hajléktalanok tevékenyen részt vesznek a munkában, s ami nagyon lényeges, hogy ez által önbecsülésük is nő.

Riportunkból megtudhatják, hogyan is működik ez a csoport.

2011. január
 
< Előző   Következő >