Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Az önkéntesség európai éve - 2011. Nyomtatás E-mail

ImageAz Európai Unió 2011-et az önkéntesség évének szenteli. Ennek apropóján jártuk körbe, hogy mit is jelent ez hazánkban. A budapesti Millenáris Központban január elején megrendezett egy hetes önkéntes turnéval indultak a hazai események. Kormányzati tervek szerint 50 óra önkéntességhez lesz kötve az érettségi is.

Hazánkban régóta hagyománya van a kalákának, a közösségi munkának, a szülői munkaközösségnek, az önkéntes tűzoltóságnak. Napjainkban, ha szervezett formában segítünk embertársainkon, vagy teszünk környezetünkért pénzbeli ellenszolgáltatás nélkül, azt közhasznú önkéntes munkának hívjuk.

Korban egymástól távol, lélekben közel. Két önkéntest hallhatnak, akiknél hiába a generációs különbség, a célok, és az eszközök nagyon hasonlók.

Budapesten rendezték meg az Európai Önkéntesség évének hazai nyitóeseményét, az Önkéntes Turnét. A rendezők civil szervezetek standjaival, önkéntesek részvételével, beszélgetésekkel, játékokkal, koncertekkel várták a látogatókat az önkéntességet népszerűsítendő. Például itt megtudtuk, hogy hazánkban 55-56 milliárd forintra becsülhető az éves önkéntes tevékenység értéke forintosítva. Éves szinten mintegy 450-500 000 ember végez önkéntes munkát valamilyen formában. Önkénteseket állami, egyházi és a civil szervezetek foglalkoztathatnak, ezen kívül a vállalatok munkatársai segíthetnek nekik akár szakmai, akár fizikai tevékenységgel. Jelenleg 1500 civil szervezetet tartanak számon, akik önkéntesekkel dolgoznak, és 20-25 nagyvállalatot, amelynek tevékenységébe beivódott már az önkéntesség. A fiatalok, az egyetemisták körében magas az önkéntesek száma, az 55 év felettiek száma bár növekszik, de azért még el vagyunk maradva az európai átlagtól.

További érdekes tényeket, számokat, adatokat Farkas Emesétől, az Önkéntes Központ Alapítvány kommunikációs felelősétől hallhatnak.

Az önkéntesség terjedését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos szervezet már nem is toboroz önkénteseket, hanem megtalálják őket a segíteni vágyók. A Magyar Természetvédők Szövetsége képviseletében Fridrich Róbert, a Humusz Szövetségtől Graczka Sylvia és a Jane Goodall Intézettől Nagy Szilvia nyilatkozott Tóth Jánosnak és önkéntes segítőnknek Csizmadia Bendeg&´znak az önkéntes lehetőségekről.

Hallgassák meg, hogy ezeknél a szervezeteknél miként zajlik az önkéntes munka!

Önindító címmel a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete programot hirdetett a hazai önkéntesség terjesztése és támogatása céljából. A pályázat elnyerte az Európai Unió támogatását is (TÁMOP program keretében). Dunakeszin hoztak létre egy önkéntes centrumot, továbbá 10 területi irodában működtetnek önkéntes információs pontot, ahol azokat a lelkes fiatalokat és idősebbeket várják, akik önkénteskedni szeretnének. Itt a segíteni vágyók kiválaszthatják, milyen tevékenységet szeretnének végezni, és segítséget kapnak abban, hogy melyik környékbeli szervezetnél tehetik ezt meg. Ezen kívül a centrum vállalati önkéntes programokat szervez, ami azért is nagyon fontos, mert Magyarországon még nem alakult ki hagyománya ennek.

Az önkéntes centrumról további részleteket Dömötör Bea, a Vöröskereszt munkatársa árult el.

Az önkéntességről és a tematikus év további eseményeiről információk a www.oka.hu és a www.onkentesseg2011.hu oldalon találhatók.

2011. január
 
< Előző   Következő >