Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Könyvelési kisokos közhasznúságihoz Nyomtatás E-mail
ImageItt a mérlegkészítés ideje. Égnek a telefonok a civil szervezetek vezetői, pénzügyesei és a könyvelők között. Sokaknál a kapkodás, másoknál a tanácstalanság az úr. Pedig állítólag lehet ezt időben és nyugodtan is készíteni, csak szervezés és némi információ kérdése. Igyekszünk segíteni könyvelési kérdésekben és néhány érdekes ötletet, alternatív megoldást kínálunk a gazdálkodás szervezésére.

Legkésőbb az év fordulónapja utáni 180. napig kell elfogadva megjelentetni a beszámolót – ennyit lehet tudni a számviteli könyvekből. Idén május 31-én telik le a 180 nap. Addig az alapítványok, egyesületek készítik a beszámolót és a közhasznúsági jelentést és forró dróton tartják a kapcsolatot a könyvelővel. De ki, mit és mikor csináljon, hogy minden megfelelő legyen? Összeállításunkból az is kiderül, hogy leggyakrabban bizony a közhasznúsági jelentéssel van a baj (részletesen szabályozza a közhasznú szervezetekről szóló 1997-es CLVI. szóló tv ), ugyanakkor fontos tanácsokat kaphatnak a mérlegkészítéssel kapcsolatosan is.

Dr. Orosz Ágnessel, a NIOK tanácsadójával készített interjúnkat itt hallgathatják meg. 

Egy civil bank létrehozásáról sokan sokat gondolkodtak, ám még mindig nem született meg, viszont a Közösségi Bank már a valóság. Az elmúlt év során közel 44 millió forintot adományozott különböző, eredményesen tevékenykedő civil szervezet  számára a MagNet Magyar Közösségi Bank . Mindezt pedig úgy, hogy az ügyfeleik maguk dönthettek arról kit is támogassanak a rájuk eső eredményrész 10%-val. A bank vezetőségének tapasztalatai szerint ügyfeleik között számosan vannak, akik kiemelkedően fontosnak tartják a küldetéstudatot, szeretik tudni, milyen célokat szolgálnak az általik befektetésre szánt összegek. Összefoglalóan tudatos vásárlók, akik azt szeretnék, hogy mindkét fél jól járjon egy pénzügyi tranzakció, befektetés során, és a közös döntés pozitív cél szolgáljon.

Molnár Csabával, a bank közösségfejlesztési igazgatójával készült beszélgetést az alábbi linkre kattintva hallgathatják meg.

Munka, elintézendő dolog rengeteg van, csak az a kérdés, ki tudjuk-e fizetni. Manapság egyre elterjedtebbek az alternatív, pénzt helyettesítő megoldások, ahol mintegy csere-bere alapon cserélhetjük ki szolgáltatásainkat, termékeinket. A Suska kör célja egy olyan fizetőeszköz használata, amely forog a tagok között, ezzel serkenti a kreativitást és bátorítja új képességek kifejlesztését. Elismeri az egyén és a közösség értékteremtő képességét., valamint olyan tevékenységek végzésére sarkall, amely örömet nyújt a végzőjének és általa a felhasználójának is. Bőséget teremt a helyi közösségen belül, de lehetőséget ad más közösség tagjaival való cserére is. Támogatja a helyi termelés fellendülését és ösztönzi a személyes kapcsolatok kialakulását, ezáltal egy újfajta gazdasági megoldást kínál az arra nyitott egyéneknek.
 
< Előző   Következő >