Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Rousseau után szabadon? Nyomtatás E-mail

ImageAz antik kor óta sorra születtek államelméletek, és a felvilágosodás idején lett újra népszerű a filozófián belül a társadalom és politika viszonyának vizsgálata. Nagykovácsi ebben a szellemben a társadalmi szerződés módszerének helyi megvalósítására, lokális technika kidolgozására vállalkozott 2006-2010 között.

A társadalmi szerződés a felvilágosodás államelméletében a nép és a hatalmon lévők megállapodása. Az emberek veleszületett jogaik egy részéről lemondanak a közösség, az állam javára, de joguk van az állam irányítóinak ellenőrzésére közvetett vagy közvetlen módon.

Ahogyan Hobbes, Locke, vagy Rousseau más filozófusokat is izgatott, hogyan lehet minél legitimebb a hatalom és a hozott döntések. Ilyen kérdések foglalkoztatták Nagykovácsi lakosait is.

Az antik kor óta sorra születtek államelméletek, és a felvilágosodás idején lett újra népszerű a filozófián belül a társadalom és politika viszonyának vizsgálata. Rousseau szerint az ember csak a törvényes hatalomnak tartozik engedelmességgel, s ez a törvényes hatalom csak megállapodásokon alapulhat. Mindezt Társadalmi szerződés című művében vetette papírra1762-ben.
Valami hasonló kezdeményezés körvonalazódott a nagykovácsi civil szervezetek körében 2006-ban és igyekeztek tető alá hozni a saját Társadalmi Szerződésüket. Az akkor és azóta is polgármesterként dolgozó, a polgárokkal szerződő Bencsik Mónikát kérdeztük először a részletekről.

A nagykovácsi tapasztalatokról hallgassák meg a polgármestert!


A Társadalmi Szerződésben Nagykovácsiban sorra vették a konkrét lépéseket, azok fontossági sorrendjét, határoztak az egyeztető tárgyalások gyakoriságáról, a szereplőkről. Rendszeresen üléseztek, míg kiforrta magát a szöveg, majd a négyéves ciklus alatt is minden lényegesebb kérdésben tárgyalóasztalhoz ületek az alpító atyák és a képviselők. A Közhasznú Alapítvány Nagykovácsiért a település egyik legrégebbi civil szervezete, vezetője, Bárdos Iván pedig a Társadalmi Szerződés egyik alapító atyja. Ma pedig - hogy a szellemiséget tovább éltesse a testületben - a település egyik képviselője.

Bárdos Iván, a Társadalmi Szerződés egyik alapító atyja

2012
 
< Előző   Következő >