Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Önként vállalom Nyomtatás E-mail
ImageIdén az Önkéntesség Európai Éve van.
Éves szinten hazánkban mintegy 450-500 000 ember végez önkéntes munkát valamilyen formában. A fiatalok, az egyetemisták körében magas az önkéntesek száma, ám 55 év felettiek aránya még elmarad az EU-s átlagtól. Éppen ezért több program is a bevonásukra irányul.

Magyarországon 55-56 milliárd forintra becsülhető az éves önkéntes tevékenység értéke forintosítva, amelynek nagy részét a fiatalok, pályakezdők önkéntes tevékenysége adja. A nyugaton nagyon népszerű aktív nyugdíjas korosztály megszólítására is egyre több projekt vállalkozik, például a Senior Mentor Program . Néhány éve egy csapat lelkes fiatal felismerte, hogy az erejük teljében lévő nyugdíjasok kiválóan segíthetnek a korrepetálásra szoruló gyerekeken, önkéntes alapon. A szolgálatot Aichelburg Márton szervezte meg és országszerte egyre több helyen korrepetálnak önkéntesek.
A Senior Mentor programot Aichelburg Márton szervezte meg

A civilek lobbierejének komoly mércéjeként tartják számon, hogy 2005-ben megszületett a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló LXXXVIII. sz. törvény . A jogszabály lehetővé teszi, hogy az önkéntes számára költségtérítést fizessünk adómenetesen, lehet ez étkezés, telefon, vagy például utazási költség is. De csínján kell bánni a lehetőségekkel, tudtó meg a Nonprofit Információs és Oktató Központ adótanácsadójától.
Részletek az önkéntes törvényről

Természetesen nem csak itthon önkénteskedhetünk, hanem tehetjük ezt a kellemeset a hasznossal elv alapján külföldön is. Ez nagyszerű lehetőség nyelvtanulásra, munkatapasztalat-szerzésre és önmagunk megismerésére, kipróbálására is. Az EVS (European Voluntary Service, azaz Európai Önkéntes Szolgálat) program keretében 18-30 év közötti fiatalok utazhatnak Európába, vagy külföldről jöhetnek hozzánk. Van, akiknek az utazás fél évre szóló átmeneti kaland, másnak egy életre szóló választás.
Katerina Kellig EVS önkéntesként Németországból érkezett Szekszárdra

Hazánk az Európai Unió tagjaként nem csak kiinduló állomás a fiatalok életében, hanem célállomás is. Tavaly 120 önkéntes érkezett hazánkba, elsősorban Német- és Franciaországból, Romániából és Törökországból. Hazánk ebben a programban fogadó és küldő országként is megjelenik. Az elmúlt évben 198 önkéntes utazott itthonról elsősorban Német-, Spanyol-, Olasz- és Franciaországba. A fogadószervezetek segítik beilleszkedésüket a célországban, itthon a felkészítést pedig küldőszervezetek biztosítják. Az EVS – mint hallhattuk – elsősorban a nagykorú fiatalokra koncentrál, de megjelent nagytestvére az 50+ program (időskorú önkéntes projektek) is.
Az önkéntes 50+ programot a Tempus Közalapítvány koordinálja

A programokról részletesen a www.tka.hu , illetve a www.mobilitas.hu oldalon tájékozódhatnak.

2011. május
 
< Előző   Következő >