Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Önként csatlakoztak - Központok országszerte Nyomtatás E-mail
ImageHazánk megyéiben és a fővárosban is működnek önkéntes centrumok, melyeknek a feladata a civil szervezetek és az önkéntesek koordinációja, adatbázisuk létrehozása, programok szervezése. Tevékenységüket mutatjuk be részletesebben most Önöknek és a készülődő civil törvényről ejtünk szót.

Az Önkéntes Központ Alapítvány mentorálásálása mellett 18 önkéntes központ jött létre az országban Európai Uniós támogatásból.
"Tegyük együtt!" című pályázatával közösen nyerte el a lehetőséget a Pest megyei Önkéntes Centrum létrehozására a Nonprofit Információs és Oktató Központ valamint a Magyar Vöröskereszt Pest megyei Szervezete.

A Pest megyei Önkéntes Centrumról többet!

ImageA budapesti központ kialakítására pedig a lehetőséget az önkéntesekkel kapcsolatos munkában jelentős tapasztalattal bíró Kórházi Önkéntes Szolgálat nyerte el. Tóth János járt a centrumban.

A Budapesti Önkéntes Centrumban jártunk

Az Önök közelében lévő központról és elérhetőségeikről az onkentescentrumok.hu oldalon tájékozódhat

A civil törvény, azaz jogi nevén az Egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosítására készül a kormány. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott törvénytervezetet a nonprofit.hu oldalon lehetett véleményezni és számos civil és jogi szakértő is itt összegezte tapasztalatait, amit a tárcához is eljuttatott. Az egyeztetést kezdeményező Nonprofit Információs és Oktató Központban jártam, ahol Gerencsér Balázs igazgatót kérdeztem a tervezetről.

Tudjon meg többet a tervezetről!

Összefoglalva tehát, a NIOK a közhasznúság fogalmának átértelmezését tartja a leginkább aggályosnak. A tervek szerint ugyanis legalább egymillió forintos bevétel, nyereséges működés és 10%-nyi bérfizetés a cím megszerzésének feltétele. Továbbá aggályosnak tartják a Nemzeti Civil Alap jogutódjának átalakulását, ahol a civil kontroll egyharmadra olvadna, végül az állami források csökkenésétől is tartanak. Az aláírásgyűjtéshez IDE KATTINTVA lehet csatlakozni.

A civil törvény változásairól igyekszünk az illetékes minisztérium véleményét is kikérni, ahogyan az NCA átalakulásáról is. A témára augusztus közepén térünk vissza.


2011. augusztus
 
< Előző   Következő >