Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Civilként a Szigeten Nyomtatás E-mail
Image Évről-évre sok civil szervezet pályázik arra, hogy a Szigeten standja legyen. De miért is fontos számukra a fesztiválos jelenlét? Munkatársaik válaszolják meg és mesélnek küldetésükről, munkájukról. A Májbetegekért Alapítvány a hepatitis vírusra hívja fel a látogatók figyelmét, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület önkéntesei a bajba jutott vásárlók segítségére sietnek, az Óvás! Egyesület a VII. kerület műemlékeit védi.


A Hepatitis B és C vírus a vér útján terjed. Az utóbbi az emberiségnek körülbelül 1%-át érinti, mégsem fektetnek rá kellő hangsúlyt, már csak azért sem, mert a vizsgálatok bár egyszerűek, nagyon költségesek. A Májbetegekért Alapítvány a Civil Szigeten évek óta szeretné felhívni a figyelmet (különösen a veszélyeztetettekét - tetováltak, intravénás droghasználók, korábban vérátömlesztésen átesettek) a betegségre, mert az évekig tünetmentes, közben pedig roncsolja a máj szerkezetét.

Dr. Sulyok Mihály és Villert Edit a szervezet önkéntesei nyilatkoztak

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület önkéntes jogászokból alakult, akik abban szeretnék segíteni a vásárlókat, hogy jogaikat érvényesíteni tudják egy reklamáció során. Bizonyára sokan nem hallottak még az úgynevezett békéltető testületekről, akiknek az a feladatuk, hogy gyorsan, bírósági tárgyalás nélkül elrendezzék a vitás kérdéseket.
Image
Dr. Eitmann Norbert, az egyesület elnöke erről és a szervezet működéséről tájékoztat

Az Óvás! Egyesület számára nagyon fontos, hogy a VII. kerület régi műemlékeinek, városrészeinek bontását megakadályozzák. Első akciójuk - 2004-ben egy szecessziós épület megmentésére irányuló kísérlet - még sikertelen volt, később azonban már a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, azt követően pedig az UNESCO is felfigyelt a tevékenységükre.

Az egyesület tevékenységéről Kemény Mária művészettörténész beszél

A Civil Szigeten becsületkasszás kávét és teát is fogyaszthattunk Fair trade kávézóban. A méltányos kereskedelem a környezettudatosságra, az igazságosságra és az emberségességre is felhívja egyszerre a figyelmet. Kávét, kakaót, teát, csokit - azaz luxuscikket kaphatunk itthon fair trade címkével. De mik is ezek tulajdonképpen? Megtudhatja riportunkból.

Rendes Niki önkéntes beszél a Fair Trade-ről.

2011. augusztus
 
< Előző   Következő >