Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Közösségben gondolkodók Nyomtatás E-mail
ImageEgyre több civil szervezet foglalkozik közösségek megerősítésével és felzárkóztatásával. Alternatív módszerekkel és klasszikus megoldásokkal is találkozhatunk repertoárjukon. A Közösségfejlesztők Egyesületének kunbábonyi nyári egyetemén a settlement házakról tartott előadást az Életfa Segítő Szolgálat Egyesület munkatársa, de megtudhattuk azt is, milyen építő hatása van a közösségi falfestésnek.


Közönyből – közügybe címmel minden évben nyári egyetemet szervez a Közösségfejlesztők Egyesülete , ahol mindenki kap lehetőséget, aki valamilyen közösségi munkájáról szeretne beszámolni. A közösségfejlesztésnek számos definíciója létezik. A Közösségfejlesztők Egyesülete megfogalmazása szerint elsősorban települések, térségek, szomszédságok közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését jelenti, amelyben kulcsszerepe van a polgároknak, közösségeiknek, valamint a közösségfejlesztőknek is, akiknek bátorító-ösztönző munkája életre segítheti vagy megerősítheti a meglévő közösségi erőforrásokat. Az egyesület sok egyéb mellett az Add tovább! mozgalommal elsősorban a fiatalokat akarja bevonni a közösségfejlesztésbe. A programról Vercseg Ilona ad bővebben tájékoztatást.

Vercseg Ilona beszél a nyári egyetemről és az Add tovább!-ról

A settlement intézmények működtetése a közösségfejlesztés egyik iránya. A settlement házak egyfajta közösségi-szociális központot jelentenek, ami kiegészül információs funkciókkal, képzésekkel. A settlement házak nem új keletűek hazánkban sem, de most újra reneszánszukat élik. Miben más ez az Angliából indult mozgalom, mint a megszokott közösségi házak? Giczey Péter az Életfa Egyesület munkatársa beszél arról, miben többek ezek a közösségi központok, mint a megszokottak.

Ide kattintva a settlement házakról hallhat

ImageA közösségi művészet a közösség tagjainak bevonásával megvalósuló művészeti tevékenység. Amelyben az adott közösség és az alkotás folyamatát kísérő művészek vagy fejlesztők vesznek részt. Az alkotás által a résztvevőknek lehetőségük nyílik kifejezni művészeti eszközökkel a közösséget foglalkoztató, érintő tartalmakat, konfliktusokat, értékeket. A közösségi művészeti folyamatok nemzeti szintű változásokat is okozhatnak társadalomkritikai és tudatosságra ébresztő, az egyéneket saját képességeikben, jogaikban megerősítő funkciójuk által. Ennek egyik ága a közösségi falfestés, ami hazánkba nicaraguai és ír közvetítéssel érkezett meg a Murál Morál Mező szervezeten keresztül. Mint megtudtuk, a módszer lényege, hogy a résztvevők koordinátor segítségével megtervezzék, miként akarják színessé tenni az adott falfelületet, majd közösen elkészítsék a képet. Katona Krisztina szerint az elkészült alkotás nem csak a „művészeket”, hanem az átadó ünnepségen résztvevőket is összehozza.


Katona Krisztina a közösségi falfestésről beszél


2011. augusztus
 
< Előző   Következő >