Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Önként védők Nyomtatás E-mail
ImageTűz van babám! S lenne is, ha nem tudnánk a cseh filmekből, hogy az önkéntes tűzoltók a bálból egyből a helyszínen teremnek. Tűzoltó leszek, vagy katona? Folytathatnánk a sort. De egy szót se többet, elég annyi, hogy a tűzoltóság ma is népszerű kicsik és nagyobbak körében egyaránt. Alig találunk hazánkban olyan települést, amelyikben legalább egy önkéntes tűzoltó, vagy polgárőr egylet ne működne. Az önzetlen segítségnyújtás eme formáit ismerhetik meg egy kővágóörsi és egy köveskáli példán keresztül.


1871-ben alakult meg a Magyar Tűzoltók Szövetsége, mely akkoriban kizárólag önkéntesekből állt. A hivatásos tűzoltóság mellett napjainkban is szép számmal működnek önkéntes tűzoltó egyletek, akik nem csak tűzeseteknél segítenek, hanem nagyjából, mindenhol, ahol kell, a kövágóörsi tűzoltók például a vörösiszap-katasztrófánál is minden díjazás nélkül végezték áldozatos munkájukat. Szabó Lajos nyilatkozik a helyi egyesület munkájáról.

A kövágóörsi önkéntes tűzoltók

ImageAz Országos Polgárőr Szövetség létszáma az 1991-es megalakulásukkor mintegy 10 ezer volt, a csatlakozók száma azóta is folyamatosan növekszik. Az egyesület tagjai a rendvédelem mellett részt vesznek a környezet-, a gyermek- és az ifjúságvédelemben, a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, a rendezvények, sportversenyek biztosításában, valamint szervezik a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Együttműködnek a tanyaprogramban, és segítenek a közlekedés biztosításában is.

Marton András beszél a köveskáli egyesületről


2011 augusztus
 
< Előző   Következő >