Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Közösségi szolgálat = kötelező önkéntesség? Nyomtatás E-mail
ImageAz önkéntesség fogalmát igyekszik népszerűsíteni a kormány közoktatási törvényjavaslatában szereplő érettségihez kapcsolódó közösségi szolgálat. Erről, valamint az önkéntesség évéből eltelt időszak tapasztalatairól számolunk be. A szakemberek alapvetően nagyon hasznosnak tartják a tervezetet, s úgy tűnik, az önkéntesség évét is pozitív mérleggel zárhatjuk majd.
Kötelező önkéntesség? E két ellentétes fogalmat az érettségihez kapcsolódó kötelező közösségi szolgálatra ragasztották rá a hétköznapi nyelvhasználatban. A közoktatási törvénytervezet szerint 2014-től már csak az érettségizhet, aki közhasznú önkéntes szolgálatot is teljesít. A kiváló kezdeményezés akár rosszul is elsülhet, ha a kötelezőségére esik a hangsúly, vagy ha a fiatalok olyan negatív tapasztalatokhoz jutnak a helyszínen, amelyek esetleg egy életre elriasztják a civilektől és az önkénteskedéstől. A szakemberek alapvetően nagyon hasznosnak tartják a tervezetet, ugyanakkor fontosnak tartják a megfelelő előkészítést, hogy a fiatalok ne teherként, hanem hasznos lehetőségként éljék meg a szolgálatot. Dr. Bodó Márton, az Oktatási Kutatási és Fejlesztő Intézet szakmai tanácsadója szerint ezzel a lehetőséggel a pályaválasztást is meg lehet könnyíteni a tanulók számára.

Dr. Bodó Márton a tervezetről

ImageArra is kíváncsiak voltunk, mik az eddigi tapasztalatok az önkéntesség Európai Éve kapcsán. F. Tóth András az Önkéntes Központ Alapítvány igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy egyre többen látják, hogy az önkéntességgel saját maguk is igen sokat nyernek; tapasztalatokra tesznek szert, ismeretségeket kötnek. Természetesen az iskolai önkéntességről is kérdeztük, melyről igen jó véleménnyel van, de fontosnak tartja a diákok megfelelő előkészítését.

F. Tóth András az önkéntesség évéről

2011. szeptember
 
< Előző   Következő >