Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Nemzetközi kapcsolatok Nyomtatás E-mail
ImageMegihlette Petőfit, Iványi Grünwald Bélát leghíresebb megörökítője Hollósy Simon, Jókai Mórt pedig annyira rabul ejtette, hogy nem csak írt róla, hanem le is festette. Nagybánya Románia észak-nyugati részén fekszik, Máramaros megye nagyvárosa. Itt kerestünk hasonlóságokat és különbségeket a hazai és az ottani civil szerveződések, események között.

Nevét arany- és ezüstbányáiról kapta, már a középkorban meghatározó helyként tartották számon. Kulturális központ volt a Monarchia idején és ma is, a több mint 130 000 fősre duzzadt település. A historizáló belváros, az István torony, a világhírű művésztelep és a környék hegyei mellett kihagyhatatlan helyszín a nagybányai Teleki Magyar Ház. Dávid Lajos intézményvezetőtől megtudtuk, hogy az épület közel 10 éve ad otthont kulturális rendezvényeknek, civil szervezeteknek, amiből jelenleg is mintegy tucatnyi működik a városban.

A Teleki Magyar Ház működéséről itt hallhat bővebben

Az említett programok szervezésében nagyon sok ifjú segítője is akad az intézet vezetőinek. Szép számmal akadnak önkéntesek, több mint százan vannak most, mert szerintük ez szórakoztató. Most éppen a Főtér Fesztiválra készülnek. Hallgassuk meg őket is!

Balog Andrea Renáta és Vékony Roland Ádám nyilatkoztak

ImageA nagybányai festőiskola a modern magyar festészetet elindító mozgalom, mely 1896-ban, a nagybányai művésztelepen bontakozott ki. Az iskola fő érdeme, hogy a naturalizmus és a plein air festészet eredményeit meghonosította. A legmeghatározóbb egyéniségei: Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Thorma János és Iványi Grünwald Béla voltak. A második világháború után felszámolt telep hagyományait Véső Ágoston festő ápolja, aki idén a Kisebbségekért díjat vehette át Budapesten az augusztusi állami ünnepen.

Ide kattintva sok érdekességet megtudhat a festőiskoláról

2011 szeptember
 
< Előző   Következő >