Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Lubickolva, evezve, evickélve - művészlétben Nyomtatás E-mail
ImageIsmerjenek meg velünk egy eldugott kis művésztelepet, ahol egykor egymásnak adták a kilincset a ma már híres művészek. Szólunk a Gyöngyössolymoson alkotó odijuditról is, aki mindenből tárgyakat varázsol, legyen az termény, pet-palack, vagy maradék anyag. Továbbá elkalandozunk Sopronba, ahol több mint száz éve működik a fotóklub.

Sopronban 1906-ban alakult meg a Fotóklub. Az egyesület már az alapítás évében, elsők között Magyarországon, Országos Fotókiállítást rendezett. Továbbá az egyik, ha nem az egyetlen klub az országban a művészeti szervezetek közül, amelyik több mint 100 éve jogfolytonosan működik. Közel 50 tagja között tizenéves fiatal és jó 70-es is akad. Munkáját mindenki önkéntesként végzi. A klub egyik vezetője, Prunner László, akinek több mint ötven éves kiemelkedő tevékenységét az országos fényképész szövetség (MAFOSZ) életmű kitüntetéssel jutalmazta. Mi pedig a fiatal alelnökkel Csigó Gergellyel beszélgettünk.
105 éves a Soproni Fotóklub
Munkáikról, kiállításaikról a www.sopronifotoklub.hu címen tudhatnak meg többet.

Van, aki eladásra, más oktatási célból, s akad olyan is, aki szórakozásból alkot. A tárgyak formájának, anyagának csak a készítő, Odlerné Bagi Judit fantáziája szab határt. Készül a műhelyben tűpárna, fotel, karácsonyfadísz, tálak; anyaguk fa, fém, csuhé, de többnyire hasznavehetetlennek tűnő dolgok, hulladékok. S mi lesz a sok-sok tárggyal? Előbb felkerül ismeretterjesztő céllal az elkészítés pontos leírásával az internetre, majd az alkotó egyszerűen elajándékozza őket!
Tóth János járt - a neten csak odijuditként - jegyzett alkotónál.
A kreatív alkotás mindannyiunk öröme lehet!
A weblap elérhető a csikostigris.p8.hu címen.

Igazán különös helyet fedeztünk fel kollégámmal a budapesti nyolcadik kerületben. Itt készült a mexikói opera üvegfreskójának a terve, de alkotott itt a híres Kós Károly és Ferenczy Béni, megfordult a művészvilág színe-virága a József utca 37-ben az elmúlt száz esztendőben. A műteremlakás utolsó bérlője pedig a Martsa család. István szobrászként, felesége M. Szücs Ilona festőként alkotott maradandót, lányuk Piroska pedig restaurátorként dolgozik. Igyekszik gondozni a hagyatékot, emléksarkot rendezett be, de szeretné élettel is megtölteni a sokat látott, ódon hangulatú helyszínt, s a kis tündérkertet. Az örökség súlyáról és öröméről, a megosztás szükségességéről beszélgettünk.
Hallgassák meg a riportot!
A Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címen lehet egyeztetni látogatási időpontot Martsa Piroskával.

Kapcsolódó cikkek:
Bohémtanya a Józsefvárosban (168 Óra)
A szépség süllyedő katedrálisa (hg.hu)

2011. november
 
< Előző   Következő >