Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Kékfrankkal kékfrankost? Nyomtatás E-mail
ImageHazánkban úttörő kísérlet, de már többen jelezték csatlakozási szándékukat. A közösségi pénzt használók a helyi vállalkozásfejlesztést szeretnék elősegíteni kezdeményezésükkel.
A nyugati határszélen már  nem irrealitás azt mondani, hogy a kékfrankos fröccsöt Kékfrankkal fizetem.

A címletek 500 - 20 000 forintig terjednek, magyar-horvát-német nyelvű a felirat és a Sopronban és környékén élt nemzetközi szinten meghatározó személyeknek állít emléket. Pl. az ezer Kf-s címleten Kitaibel Pál, míg a húszezresen Liszt Ferenc szerepel. Közel 700 helyen már fizethetünk vele!

Száztíz millió ember használ helyi pénzt a világon. Ezek közé tartozik immár a soproni kékfrank is, amely valójában egy pénzhelyettesítő utalványként működik. A Kékfrank első példányait két éve vehették át az ötletgazdák, akik azt remélik kezdeményezésüktől, hogy a vállalkozások forint helyett egymás között ezzel fizetnek.

ImageA bankjegyekhez hasonlító Kékfrank kibocsátási árfolyama azonos a forinttal, biztonsága is megfelel az előírásoknak, és mögötte százszázalékos fedezet áll takarékpénztárban. A kibocsátó HA-MI Összefogunk Európai Szövetkezet célja a lokális pénzzel a helyi kereskedelem és gazdaság fellendítése. Továbbá, hogy a kereskedelembe forgó fizetőeszköz gyorsan cseréljen gazdát, miközben pedig a fedezete kamatozik a pénzintézetben. A rendszer elődje a HA-MI étkezési utalvány volt, ami megalapozta az utalványban gondolkozást és a helyi elfogadóhelyek hálózatát.

Az elsőre bolondosnak tűnő ötlet egyik kiagyalója egyben a HA-MI elnöke Perkovátz Tamás, akivel a 2. születésnap apropóján beszélgettem Sopronban. Az ötlettel fokozatosan megbarátkoztak a városban, amit jelez, hogy már több, 670 elfogadóhely van, sőt a határon túl is 68 osztrák vállalkozás jelezte csatlakozási szándékát.
Ismerje meg a helyi pénz működését!

További részletek:
www.kekfrank.hu

ImageS hogy miért Kékfank? Természetesen a soproni Kékfrankos bor után, amit viszont egykor a hagyományok szerint csak az értékesebb francia kék frankért mérték a gazdák – innen a neve. A pénzről a bor, a borról pedig a pénz kapta a nevét. [Történészek bizonyítása szerint a legenda nem megalapozott - a szerk.]
A Kékfrankost még nem hamisítják - bár nehéz is lenne, s nem tudom, hogy hivatalosan van-e a névnek rövidítése, de nekem a Kf. tetszett meg!

A cikkel kapcsolatos véleményeket a www.facebook.com/harmoniumegyesulet oldalon várjuk!

2011. november
 
< Előző   Következő >