Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Gyöngyhalászat Nyomtatás E-mail
ImageAz Igazgyöngy Alapítvány hátrányos helyzetű gyerekek számára kínál családra szabott művészetoktatási és felzárkóztatási programot. Az alapítvány már számos elismerést szerzett, a gyerekek pedig alkotásaikkal rendszeres kiállítási résztvevők. A mostani beszélgetés apropóját ennek ellenére nem a sikerek, hanem az Alapítvány megsegítését célzó decemberi jótékonysági árverés adta.


"A mi meséink – alkotások a nyomor széléről" címen jegyzett kiállításon találkoztam először az Alapítvánnyal. A Berettyóújfalu környéki gyermekek rajzait Budapesten a Fuga galériában állították ki 2010 őszén.
A képeket hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, zömében roma gyerekek készítették. A rajzok mellé fotódokumentáció társult, amely az alkotó gyerekek környezetét mutatta be. Nagyon nagy kontraszt feszült a rajzok színvonala, színessége, vidámsága, és aközött, ahogy a gyerekek élnek. A képeket vándorkiállításra vitték, melynek célja volt, hogy az emberek elgondolkodjanak azon, hogy micsoda értékeket veszít a társadalom azzal, hogy egy bizonyos társadalmi rétegnek esélye sincs arra, hogy jövőképpel rendelkezzen.
Igazgyöngy a Fuga galériában (múltidéző)

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán pedig 20 festmény és rajz került kiállításra 2011 decemberében. A táj, a madarak, az állatok, a falvak gyermeki szemmel és kézzel elevenedtek meg a vásznakon, erőt és lehetőséget teremtve a kitörésre, az önbecsülésre, az identitás megkeresésére és megtalálására. Az Alapítvány művészetpedagógusát előbb a rendezvény apropójáról kérdeztem. Megtudhatjuk a beszélgetésből, hogy az új közoktatási törvény a civil fenntartású oktatási intézményeket ellehetetleníti és veszélyben érzik azt a munkát, amit eddig megteremtettek. Az Alapítvány támogatását szolgálja a jótékonysági árverés.
Az aukció hátteréről is megtudhat részleteket

ImageAz Alapítvány tudatosan vállalt feladatai közé tartozik, hogy a mélyszegénységben élő gyerekeknek a hátránykompenz&´cióját segítsék minden eszközzel. A művészetoktatáson kívül fő tevékenységük a családgondozás, amely egy olyan odafordulás és kapcsolattartás ezekkel a családokkal, ami a napi szükségletek, a napi gondok megoldásában is segíthet, sőt, már a munkahelyteremtésre is tettek kísérletet.
Szociálpolitika és esélyteremtés az Alapítvány célja - riportrészlet
 
Sajnos nem voltak túl sokan az eseményen, néhány kép is a falon maradt, de a többségük adakozó új tulajdonosra talált. Az árverés kapcsán természetesen megszólítottam az egyik licitálót is.
ImageDr. Vass Vilmos, az oktatáselméleti tanszék docense lett az egyik alkotás boldog új tulajdonosa, ám az elfogadott közoktatási törvénnyel (2011.12.19.) kapcsolatban ő is aggodalmait fogalmazta meg, s utalt Széchenyi híressé vált mondására a kiművelt emberfők fontosságával kapcsolatban (Tudós Társaság, azaz Akadémia létrehozásakor).
Török Zita, művészetpedagógus a körülményekhez képest optimista és hisz a jövőben. Töltekezést a napi küzdelemhez a csillogó szemű gyerekek adnak nekik.
Licitálók és a közoktatás - hallgassa meg a riportot!

2011. december
 
< Előző   Következő >