Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Lottózunk, vagy pályázunk? Innovatív iskolák pályázat Nyomtatás E-mail
Ez Chaplinnek sem tetszik.
Chaplinnek sem tetszik.

Kezd az embernek olyan érzése lenni, mintha Abszurdisztán lakója lenne, nem egy normális országé. Az innovatív iskolákkal kapcsolatos pályázati eljárás burleszk filmbe illõ. Kár, hogy Chaplin már halott és a fõszereplõ így a sokkal kevésbé szórakoztató Németh Lászlóné illetve mi magunk.
Magunk nem gondoljuk, hogy egy elhibázott pályázati kiírás után a sorsolás a legjobb megoldás, sőt azt főként nem, hogy ezt a módszert az elkövetkező pályázatokban is mintaként állítsák.
Pedig úgy tűnik, hogy ezután ez lesz a gyakorlat. A szakmaiság mellékes, mit számít a megalapozott költségvetés, a vezetői kompetencia, az eddig elért eremények. Sorsolunk. S azt sem tudja senki, hogy mikor, hogyan, hol? (S kinek kedvezve?)
2013.02.04-én kiderült, hogy a TÁMOP-2010-3-2-1/10-1/KMR pályázaton összesen 2 nyertest hirdettek. Ugyan miért?

A tehetsegsav.hu meglátásai a kérdésről:

"Kedves Kollégák!
Az alábbiak derültek ki. Elöljáróban: szerintem vérlázítóan bürokrata szemléletű az ESZA és az NFÜ eljárása, ahol nem veszik figyelembe, hogy nem mindenki a jogszabályváltozásokat és belső ügyemeneteket követve kel és fekszik. Részletek alább. 
Az ESZA válasza szerint a  "4/2011-es kormányrendelet 2012. áprilisában módosításra került amely befolyásolta a pályázat elbírálás folyamatát. A módosításról 2012.05.23-án jelent meg közlemény a konstrukció oldalán." 
Megnézve a közleményt: ezt olvashatjuk http://www.nfu.hu/informacio_a_4_2011_i_28_kormanyrendelet_modositasairol  2012. május 23. A 4/2011. (I.28.) Kormányrendelet módosítása alapján megváltozott határidőkről, szállítói előlegről és egyéb Kedvezményezetteket érintő változásokról szóló tájékoztató megtalálható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az érintett pályázatok dokumentációihoz kapcsolva.  Ebből még nem derül ki a lényeg.
Utána el kell zarándokolni a 3.4.3 oldalára és letölteni a "kormanyrendelet_modositas_201204_11 (doc, 107 kB)" dokumentumot.  Ebben rá kellene ismerni egy részre, és fel kellene ismerni a hatását:  4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet, III. fejezet, 18. A támogatási kérelem elbírálása *    24. § (2) A támogatásra vonatkozó döntés előkészítésének és meghozatalának eljárását a) folyamatos meghirdetés esetében a beérkezés sorrendjében a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, kell lefolytatni.  Ebben azt kellett volna felismerni, hogy a kiírástól eltérően nem a postáraadás sorrendje, hanem a beérkezés sorrendje számít a megítélésnél.
Attól most nemes egyszerűséggel tekintsünk el, hogy míg a postáraadást a tisztelt pályázó saját hatáskörében tudja befolyásolni és dokumentálni, addig a beérkezés egy átláthatatlan lutri.    
1. nem lehet tudni, hogy mit jelent a beérkezés (a hivatalba? az    iktatáshoz? a döntéshozóhoz? )    2. aki messzebbről küldi, ügyetlenebb a postása, az jelen pályázatban kiesett   
3. per pillanat nem látható nyilvánossági garancia arra, hogy a hivatal ne olyan sorrendben érkeztessen, ahogy akar.

Érdekesség, hogy az ESZA válaszában hivatkozott kormányrendelet módosított verizója 2012.03.31-től hatályos. [Lásd: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100004.KOR#lbj89param24-es paragrafus lábjegyzete: (89)  Megállapította: 25/2012. (II. 29.) Korm. rendelet 15. §. Hatályos: 2012. III. 31-től.]  Tehát a 2012 április 11-én Budapesten tartott nyílt napon már 11 napja hatályban volt.

Ennek ellenére a nyíltnapon a hivatal egyik képviselője sem említette meg ezt arra felvetésre, hogy a kiírás szerint várhatóan az első napon túljegyzés lesz. Sőt, arról lamentáltak, hogy valamit majd kitalálnak, esetleg a postáraadás órája és perce is számíthat majd a sorrendnél.

Formálisan persze eleget tettek az ESZA és NFÜ illetékesi a dolguknak. Aki tudta, és átlátta, az tájékozódhatott. De annyi ügyfelek iránti udvariasságra talán futhatta volna, hogy egy átlátható "beadási határidő helyett a beérkezési dönt majd" tájékoztatót biggyesszenek oda azok kedvéért, akik oktatással és nem jogszabályok értelmezésével töltik napjaikat. Egy kis odafigyeléssel ez bőven beleférhetett volna a március 31-től (hatálybalépés) május 23-ig (fenti módon való közzététel) közötti intervallumba.  Összefoglalva: nem az győzött, aki korán kelt és a postán elsőnek szakított át a célszalagot, hanem az, akinek - a tehetségsegítés ügye iránt vélhetően kevésbé elkötelezett - postása előbb vitte be az erről szóló hírt a hivatalnak. 

Hm. Érdekes, unortodox (és tanulságos) futam volt.


Mai (2012.11.12) állás:
"A Kormány 1483/2012. (XI. 7.) Korm. határozata a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.4-12/1-2 Innovatív iskolák fejlesztésérõl címû pályázati kiírásokra beérkezett pályázatok értékelésérõl, a vonatkozó megoldási javaslatról és eljárásról

A Kormány; a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság állásfoglalására figyelemmel;
1. felhívja a nemzeti fejlesztési miniszter útján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy
a) a TÁMOP-3.1.4-12/1-2 Innovatív iskolák fejlesztésérõl címû pályázati kiírásra beérkezett pályázatok közül közjegyzõ által hitelesített módon, sorsolás útján állapítsa meg a beérkezés sorrendjét,
b) az a) alpontban foglalt sorrend alapján döntsön a Társadalmi Megújulás Operatív Program 2011;2013. közötti idõszakra szóló akciótervében a pályázati kiírásokra rendelkezésre álló keretösszeg erejéig, Felelõs: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidõ: azonnal

2. felhívja a nemzeti fejlesztési miniszter útján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy
a) a kiválasztási kritériumok potenciálisan tág megállapítása esetén a pályázati útmutatóban kerüljön feltüntetésre a sorsolásos eljárás alkalmazása, arra az esetre, ha az elsõ napon beérkezett pályázatok támogatási igénye a teljes rendelkezésre álló keretet meghaladja,
b) a pályázati kiírás forráskeretét az elsõ napon meghaladó támogatási igény beérkezése esetén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a pályázatok közül sorsolás útján hirdessen nyertest, a vonatkozó akcióterv pályázati kiírásra rendelkezésre álló keretösszege erejéig.
Felel: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidõ folyamatos
Orbán Viktor s. k., miniszterelnök"
 
Következő >