Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Pályakezdés Nyomtatás E-mail

ImageAddig tart az aranyélet, amíg tanul az ember! Ez az a bölcsesség, vagy inkább közhely, amit az iskolapadból vagy a jegyzetek mögül általában nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Pedig a pályakezdés valóban mélyvíz. Ilyenkor bőven van szükség kitartásra, bizonyításra, helytállásra. S bizony, ez az az időszak, amikor aztán igazán tanulni kell: szakmai jártasságot, felelősséget és nem utolsó sorban türelmet. A MunkaTárs ezúttal a karrierjük kezdetén álló fiatalokkal foglalkozik. Beszélünk az önkéntességről, az ösztöndíjas szakmai gyakorlatról és a pályakezdőket foglalkoztató munkáltatónak kedvező START kártya alapcsomagjáról is.Káldi Bea némettanári diplomával a tarsolyában indult el a munkakeresés rögös útján. Noha sikerült végzettségének megfelelő állást találnia, a pedagógus szakma alulfizetettsége, s a pálya nehézségei arra késztették, hogy váltson. Nagy fordulatot vett az élete, ugyanis jelenleg bérszámfejtőnek tanul.  

ImageAz önkéntesség hazánkban nem gyakran kerül szóba, mint lehetőség. Pedig nem szabadna !--[if gte mso 9]tőle elzárkózni, hiszen amellett, hogy időnket nem haszontalanul töltjük el, szakmailag is fejlődhetünk, mindezért pedig különféle juttatásokban is részesülhetünk. Deák Ildikó, a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány  munkatársa a kifejezetten pályakezdőket is megcélzó Ötlet programról beszélt

ImageA START kártyákról valószínűleg mindnyájan hallottunk már. A mögöttük rejlő lehetőségekről és előnyökről azonban nem feltétlenül tudunk mindent. Ismerkedjünk most meg az alapcsomaggal Lőrincz Leó, Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetőjének segítségével.

A versenyszféra által kínált szakmai gyakorlatokról megoszlanak a vélemények. Ha sikerül jó helyet találnunk, sokat tanulhatunk, ám előfordul, hogy a gyakornokokra sajnos szakmai szempontból kevésbé hasznos feladatköröket bíznak, fizetségre pedig többnyire nem számíthatnak. Létezik azonban a közszférában is gyakornoki program, mellyel ösztöndíj is jár, ráadásul itt az ügyesebbeknek még pozíciót is felkínálhatnak.

Ösztöndíjas gyakornoki program

Bár a végzős egyetemista még csak fél lábbal van kint az iskolapadból, már a diplomázás feszült időszakában sem árt a későbbiekre gondolni. Tervezgetni igenis jó: mikor álmodjon nagyokat az ember, ha nem fiatal pályakezdőként?

Valljuk be, huszonévesen még bőven ott van az a bizonyos tojáshéj az ember hátsó felén, hiába is próbálnánk takargatni. Ne is tegyük, hiszen tudjuk, a legnagyobbak is elkezdték valahol. Számtalanszor halljuk, hogy bizony nehéz a pályakezdők sorsa, hiszen tapasztalatlanságuk miatt nem sok munkaadó veszi a bátorságot ahhoz, hogy zöldfülűt alkalmazzon. Ha belegondolunk, ez valahol jogos is, hiszen az iskolai tantervek többsége nagyobb hangsúlyt fektet az elméleti oktatásra, míg a nagybetűs életben való helytálláshoz sokkal inkább szükséges gyakorlat háttérbe szorul. Ugyanakkor felvetődik a kérdés: mihez kezdjen hát a lelkes, ám a sok próbálkozástól egyre inkább meggyötört pályakezdő?

A kérdés megoldására találták ki a szakmai gyakorlat lehetőségét, ami sajnos újabb kettőséget rejt magában. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy a munkáltatók ingyen munkaerőt látnak az egyetemistákban, s azt is elfelejtetik, hogy a fiatalok a tanulás vágyától vezérelve jelentkeztek gyakornoknak. Ezt az irányt becézgetik kávéfőzős szakmai gyakorlatnak hallgatók, hiszen itt a fő tevékenység és a megszerezhető szakmai tapasztalat leginkább a kávéfőző használatának elsajátítására, valamint a fekete felszolgálásának fortélyaira irányul. Persze, a versenyszféra is kínál olyan lehetőségeket, melyek során valóban gyarapodhat a fiatal gyakornokok tudása. Csak hát ehhez bizony gyakran szoros kapcsolatban kell állni a jó öreg fortunával.

Illetve, van még egy lehetőség. Ez pedig a közszféra által meghirdetett ösztöndíjas gyakornoki program. Végzettségük és érdeklődési területük szerint számos lehetőség között szemezgethetnek itt a fiatal, munkaviszonnyal még nem rendelkező diplomások. Az ösztöndíj pedig nem csupán zsebpénz, az átlagfizetés összegű díjazás mellett ugyanis egyéb juttatások is illetik a gyakornokokat, mint például a BKV bérlet. A programról bővebben a MunkaTárs magazin alábbi riportjában és a https://kozigallas.gov.hu oldalon tájékozódhatunk.
 
< Előző   Következő >