Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Egyéni vállalkozás Nyomtatás E-mail


ImageAhhoz, hogy az ember vállalkozásba fogjon nem csak szakértelem, tőke és tapasztalat kell, hanem bizony egy jó adag bátorságra is szükség van. Előfordulnak olyan helyzetek, amikor belekényszerülünk a vállalkozás indításába, ám az is lehet, hogy álmunkat valósítjuk meg azzal, hogy saját utunkra lépünk. Természetesen az is elképzelhető, hogy meglévő tőkénket szeretnénk ilyenfajta befektetéssel gyarapítani, s talán az is megesik, hogy egészen egyszerűen a főnökünkből lesz elegünk. 


Gáál Béla hosszú évek óta dolgozik egyéni vállalkozóként.  Munkahelye megszűnését követően döntenie kellett: újabb állás után néz vagy saját lábára áll. Az utóbbi mellett döntött, s villanyszerelőként elkezdte a saját útját járni. Azt mondja, számára a legnagyobb problémát az állandóan változó adótörvények jelentik: a munkával járó feladatok mellett ugyanis képtelenség kiigazodni a jogszabályok útvesztőjében.

Magányos farkasként nem lehet a piacon megmaradni - mondja Deme Lászlóné. A vállalkozásokban jártas ügyvéd szerint manapság nagyon nehéz egyéni vállalkozóként biztos talpon állni.  Rengeteg részletet kell észben tartanunk, sok apróságra kell odafigyelnünk, ami a munka mellett nem mindig kivitelezhető.
Az első lépésekhez íme egy kis segítség:

 Az indulási költségek:
- illeték a vállalkozói igazolvány kiadásáért: 10.000,- Ft
- erkölcsi bizonyítvány: 2.000,- Ft

Fizetendő járulékok:
A fizetendő járulékok körét az határozza meg, hogy az egyéni vállalkozó munkaviszonyban áll-e máshol, nappali tagozatos diák-e vagy más státuszából adódóan fizetnek utána járulékokat. Ugyanis ebben az esetben bizonyos járulékok fizetése alól mentesül a vállalkozó.

Ha a vállalkozó nem rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal (és az előbb ismertetett lehetőségek sem érintik), akkor az alábbi járulékokat kell fizetni havonat, függetlenül attól, hogy volt-e bevétele a vállalkozásnak, vagy nem.


- egészségügyi hozzájárulás (EHO): 1.950,- Ft / hó

- egészségbiztosítási alap: 6% + 5% = 11%

- nyugdíjbiztosítási alap:
  1.) ha magánnyugdíjpénztári tag vagy, akkor:
         - nyugdíjbiztosítási alap: 24% + 1,5% = 25,5%
         - magánnyugdíjpénztár: 8%
  2.) ha nem vagy magánnyugdíjpénztári tag, akkor:
          - nyugdíjbiztosítási alap: 24% + 9,5 % = 33,5%

- vállalkozói adó: 4%


A fentieket akkor is fizetni kell a minimálbért véve alapul, ha semmi bevétele nem volt a vállalkozásnak az adott időszakban. 2008-ban a  minimálbér 69.000,- forint / hó. Azonban a 2006. szeptemberben életbelépett új jogszabályok értelmében dupla járulékfizetési minimum terheli a vállalkozókat, ami azt jelenti, hogy 138.000,- forint után kell megfizetni a fenti járulékokat. (Természetesen ha valakinek a bevételei nem érik el ezt az összeget, akkor kérvényezheti, hogy a 69.000-, forintnyi minimálbér után fizethesse a járulékokat.)

Ezen kívül SZJA-t kell fizetni, ami jövedelem / bevételfüggő:
18% 1.500.000 forintig, az efeletti bevételrészre 36%.

ÁFA fizetési kötelezettség ha a vállalkozó nem kért áfamentességet.
(Vagy ha a bevételei meghaladják az áfamentesség felső határát.)

Továbbá 700.000,- forint éves bevétel felett iparűzési adót, ami a bevétel 2%-a.

Szintén fizetni kell a 4%-os szolidaritási adó.

A tevékenységtől függően egyéb adónemek is felmerülhetnek (pl. kulturális járulék).


Működési költségek:
- könyvelési díj: általában egyéni vállaklozásnál 8.000 - 12.000 Ft/hó körül szokott mozogni
- igény szerint: tárhely + domain, internet, telefon, posta költség, stb.

Hallgassa meg a vállalkozóvá válásról szóló riportunkat!
 
Azok számára, akik fontolgatják saját vállalkozás indítását, léteznek bizonyos pályázati úton elérhető támogatások. Ilyen a vállalkozássá válást segítő támogatás is. A pályázat mind vissza nem térítendő segítséget, mind pedig kamatmentes kölcsönt is jelenthet azok számára, akik igénybe veszik. A feltételek régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböznek. Az érdeklődők az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján tájékozódhatnak a részletekről; a www.afsz.hu oldalon a lakóhely szerinti régióra kattintva olvasható az egyes területekre vonatkozó kiírás.
 
< Előző   Következő >