Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban Nyomtatás E-mail

ImageA munkahelyi diszkrimináció Európán belül Magyarországon az egyik legmagasabb.  A felmérések szerint minden második hazai munkavállaló szenvedett már hátrányos megkülönböztetést, de legfőképpen az idősebb generáció küzd komoly akadályokkal hazánkban. Akit már ért foglalkoztatási diszkrimináció joggal érezheti igazságtalannak helyzetét, ugyanakkor sok munkáltatóban fogalmazódik a kérdés: miért ne válogathatnák meg igényeikhez mérten a számukra legalkalmasabb munkaerőt? A probléma egyértelműen kettős. Beszélni kell róla, azonban az, hogy ez a gyakorlaton mennyiben változtat, sok kétséget vet fel.


A hátrányos megkülönböztetés életkor szerint 34 százalék, nemi hovatartozástól függően 13 százalék, de érinti a korlátozott munkaképességűeket 3 százalékban és történhet faji hovatartozás alapján is, ez 1 százalék. Noha általánosságokban és elméleti szinten gyakran tárgyalt kérdés az esélyegyenlőség, konkrétumokról nehezen beszélnek az érintettek. Ennek egyik oka, hogy a diszkrimináció kellemetlen helyzetbe hozza a sértetteket. Másrészről pedig a hátrányos megkülönbözetésről szóló beszámolókat többnyire kettős reakciók kísérik, így az érintettek inkább hallgatással kerülik el a további vitát és megalázatást. sokszor csak internetes fórumokon, nevüket elhallagatva, egy-egy ismerősükre hivatkozva beszélnek sérelmeikről:

1.) Egy ismerősöm a testvére kis boltjában kezdett el dolgozni, és mikor kiderült hogy meleg, kis időre rá kirúgták, és a munkahelyi papírjait sem kapta meg, ezáltal nem tud 2 hónapja elhelyezkedni.

2.) Egy, a Dunaferrnél dolgozó ismerősömmel, aki munkaügyi vitát mert kezdeni a vállalattal a nők elleni diszkrimináció miatt, megalázó munkát végeztetnek a per - természetesen számára kedvezőtlen - lezárása óta. Ma, nyugdíjazása előtt fél évvel egy emberi roncs, iskolázottsága ellenére éhbérért dolgoztatják a lehető legalacsonyabb szintű munkakörben. Hozzáteszem nem egyedi esetről van szó, hiszen a személyzeti igazgatóság "feketelistát" bocsát ki a személyzeti vezetők felé a számára kényelmetlen emberekről, akik semmi olyan munkakörbe nem kerülhetnek, ahol emberhez méltó fizetéshez juthatnának. És természetesen várják az első lehetséges alkalmat, amikor az ilyeneket fegyelmileg eltávolíthatják. Senkinek nem ajánlom, hogy diszkrimináció miatt bárhol bármilyen panaszt nyújtsanak be, hacsak nem a saját ellenségük. A konkrét esetben, amiről írtam, annak érdekében, hogy a kategóriaminimumtól messze elmaradt nődolgozó részére ne kelljen megadni a kötelező bért, hanem továbbra is a férfiak számára adhassák differenciáltan, a munkaköri kategóriákat minősítették vissza, ezzel szüntetve meg a minimumtól való elmaradást.

3.) Egy nyíregyházi fittnessterem ablakára kitették, hogy recepcióst keresnek. Érdeklődésemre az ott dolgozó hölgy elmondta, 26év a korhatár. Kérdésemre, hogy miért pont 26, a válasz természetesen az volt, a főnök ezt mondta. Na de kérdem én, miért? Ahhoz sajnos már hozzá kellett szoknunk, hogy az 50éveseket már leírták a munkaadók, de hogy egy 30évest is??!! Felháborító!!

4.) Hogy elkerüljem a kínos helyzeteket, úgy keresek állást, hogy már telefonon megkérdezem, problémát okoz-e a munkáltató számára, ha szexuális beállítottságom eltér az átlagostól. Az elmúlt néhány hónap keresgélésének eredménye: pultos, fodrász, vámügyintéző és operátor munkakörökre jelentkezem, mindenhol visszautasítást kaptam, egyedül üzletkötőnek mehettem volna el.Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tevékenységének célja az emberi méltóság védelme, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem a jog eszközeivel. A panaszosok igazért folytatott küzdelemben nyújtanak segítséget. A tapasztalatok alapján egyre több sértett dönt úgy, hogy a szervezethez fordul, s ha pénzbeli kárpótlást nem is kapnak, erkölcsi győzelemre jó esélyük lehet.

Hallgassa meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság kollégájával készített riportunkat!

A Kurt Lewin Alapítvány a demokratikus társadalom megerősödéséért, a tolerancia növeléséért és a felelős társadalmi befektetések létrejöttéért küzd. Programjaik során többek között vállalat- és szervezetvezetők figyelmét hívják fel a sokszínű munkahely előnyeire az esélyegyenlőség jegyében.
 
< Előző   Következő >