Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Külföldi munkavállalás Nyomtatás E-mail
ImageKalandvágy, vagy reményvesztettség. Leegyszerűsítve ez az a két indíték, amitől vezérelve egyre többen döntenek amellett, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Legyen bármi is a motiváció, annyi biztos, többségünk egy jobb, színesebb, biztosabb jövő reményétől vezérelve indul útnak. Gyakran megesik, hogy induláskor legfeljebb egy évre tervezünk, aztán valahogy egyre tolódik a hazajövetel: sokan találják meg számításaikat külföldön. Az általunk megkeresett három külföldi munavállaló is hasonlóképpen járt: bár többségben visszavágynak Magyarországra, a berlini, dublini vagy londoni munka-és életkörülmények mégis csábítóbbnak bizonyulnak - maradnak tehát.

A bátrak egyszerűen fogják a sátorfájukat, s a szerencsére bízzák magukat. Nem keresnek itthon munkát, bíznak abban, hogy a célországba érkezve, személyesen könnyebben jutnak majd álláshoz. Mások jobb szeretnek biztosra menni, s munkaközvetítő céghez fordulnak segítségért. Kiss Gabriella, a KG International Kft. vezetője a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a Munkatárs vállalkozó kedvű hallgatóinak figyelmét, ugyanis nemcsak leendő munkahelyünk megválasztásánál kell körültekintőnek lennünk, de az sem mindegy kik közvetítenek minket az adott országba.

A munkaközvetítő cég a www.kginternational.hu internetes címen érhető el.
Segítség a jelentkezéshez:
Amennyiben ahonlapon található álláshirdetések egyike felkeltette érdeklődését, küldje el e-mailen, postán vagy faxon a következő dokumentumokat:

    * angol/német nyelvű, felsorolásszerű szakmai Önéletrajz
    * egy darab színes igazolványkép (elegáns, mosolygós)
    * szakmai bizonyítvány, nyelvvizsga bizonyítvány másolata (ha van)
    * előző munkaadó által kiállított referencia, írásos ajánlólevél

Amennyiben a pályázati anyag alapján a jelentkezőt alkalmasnak találják a pozícióra, személyes találkozóra időpontot egyeztetnek. A cég minden jelentkezővel egy 15- 20 perces elbeszélgetést tart, melynek keretében felmérik a pályázó szakmai- és nyelvtudását, valamint bővebb információt adnak a lehetőségekről, egyeztetik az igényeket.
A regisztrálás után a munkavállaló pályázati anyagát külföldi partnereik számára elérhetővé teszik, a jelentkezőt több helyre kiajánlják. A nyilvántartott önéletrajzokra válaszul munkaajánlatot 1 - 4 hónapon belül várhat.
Munkaajánlat esetén a jelentkezővel telefonon kapcsolatba lépnek és ismertetik az ajánlatot. Amennyiben a lehetőség elnyerte tetszését és a munkaadó is elégedett, a cég egy munkaszerződést prezentál. A szerződés elfogadása után 1,5 - 2 héten belül aktuális a munkába állás.

Hallgassa meg riportunkat a külföldi munkavállalással kapcsolatos legfontosabb információkról!

Európai Egészségbiztosítási Kártya: a kártya segítségével külföldi utazásaink során ingyenesen vehetjük igénybe az egészségügyi ellátást az Európai Unió tagállamaiban, valamint Norvégiában, Liechtensteinben, Izlandon és Svájcban. A kártya igénylése ingyenes azok számára, akik biztosítottak, illetve akik az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartoznak.

Europass: Az Európai Parlament a tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitás elősegítése érdekében 2005. január 1-től bevezette az Europass keretrendszert. Az europass egy bizonyítvány, mely uniós szinten egységes formátumban összehasonlíthatóvá, megismerhetővé teszi az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait.

EURES:
azért jött létre, hogy az Európai Gazdasági Térségben (az EU + Norvégia, Izland és Liechtenstein) elősegítse a munkavállalók szabad áramlását. A hálózatban Svájc is részt vesz. Az állásajánlatok között a hasonló portálokon megszokott módon lehet böngészni. Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja az ec.europa.eu internetes oldalon érhető el.

Hudák Gábor 6 éve él Angliában, egy kocsma üzletvezető helyettese. Szerencsésnek mondja magát, hiszen sem lakásbérleti díjat, sem rezsit nem kell fizetnie, mert munkahelyén fizetésén kívül egy lakást is biztosítanak számára. Azt mondja, az angliaii átlagkereset körülbelül négyszerese a Magyarországon megszokottnak, s hazánkkal ellentétben az angolok a szakmunkásokat fizetik meg a legjobban.

Hallgassa meg a Hudák Gáborral készített riportunkat!

Dublinban az élet kiegyensúlyozott és stresszmentes, itt nem kell aggódni, mert a fizetés mindig meglesz és bőven félre is lehet belőle tenni – mondja Tóth István. István menyasszonyával él Írországban, közös keresetükből havonta körülbelül félmillió forintot tudnak félretenni. Azt mondja, az ír munkaerőpiac nem olyan telített, dublin fejlődő város, így mindig van munka, s itt talán még nyelvtudás nélkül is több esély van az elhelyezkedésre.

Jakó Mariann már hosszabb ideje dolgozott Magyarországon egy bankban, amikor egy program keretében Németországba küldték. Nem habozott elfogadni az ajánlatot, hiszen gyermekkora óta tanul németül. Bár fizetése nem különösebben magasabb annál, mint amennyit itthon kapott munkájáért, mégis kint ragadt. Itthoni tapasztalataival ellentétben úgy látja, hogy Németországban munka és magánélet sokkal inkább elválik, mint itthon, az ember nem viszi haza a munkahelyi gondokat, így szabadidejét is sokkal tartalmasabban tudja eltölteni.

Hallgassa meg a Jakó Mariannal késtített riportunkat!
 
< Előző   Következő >