Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Elindult a Nagylátószög! Nyomtatás E-mail

ImageElső adásunkban a magyar humanitárius tevékenységet folytató szervezetekkel foglalkozunk. Arra a kérdésre keressük a választ, hogy Magyarországról hogyan segíthetünk több ezer kilométerre lévő embertársainkon.

A világban az elmúlt néhány évben megnövekedett a globális problémák száma. A háborúk mellett a természeti katasztrófák kihívásaival is szembe kell néznünk. 2004-ben szökőár követelt több tízezer áldozatot Sri Lankán, az elmúlt években Pakisztánban, Jáva sziget&´n és Kínában volt hatalmas földrengés. A válságos helyzetek kezelése csak nemzetközi összefogás által valósulhat meg. Magyarországról legtöbbször a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Karitász nyújt segítséget a válságba kerülő területeken. Mentőegységekkel, segélycsomagokkal indul útra rendszeresen a Babtista és a Református Szeretetszolgálat is. Munkájukat a Külügyminisztérium és nemzetközi anyaszervezetük segíti.

A humanitárius segítségnyújtásra sajnos most is nagy szükség van. Haitin január 12-én megremegett a föld, majd több utórengés pusztított. A nemzetközi mentőcsapatok több mint 100 embert mentettek ki élve a romok alól a földrengés óta. Haiti elnöke szerint eddig 170 ezer holttestet temettek el a karibi országban, ahol 225 ezer lakóépület pusztult el, vagy károsodott, s több mint egymillió ember került az utcára. A magyar telefontársaságok január 19-én indították el közös segélyvonalukat a 1749-es számon. Több mint 60 millió forint gyűlt össze eddig a hívásonkénti 200 forintos adományokból.

A katasztrófa sújtotta helyszínen több magyar mentőcsapat is tartózkodott és tartózkodik. A magyar csoport a menekülttáborok lakóinak ellátását és a Port-au-Prince-ben működő Spanyol Kórház munkáját segíti.

2010.02.01.

 
< Előző   Következő >