Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Önként vállalom Nyomtatás E-mail

Image
Magyarországról szép számmal vágnak neki fiatalok a világnak. Vannak, akik tanulni indulnak, mások munkát keresnek, s megint mások az önkéntességet választják. Mostani adásunkban az utóbbiról esik szó, azaz beszámolunk arról, hogyan lehet valaki önkéntes Európában, milyen fogadószervezetek léteznek és milyen civil szervezetek segítenek az indulásnál.

Hazánk az Európai Unió tagjaként nem csak kiinduló állomás a fiatalok életében, hanem célállomás is. Tavaly 120 önkéntes érkezett hazánkba, elsősorban Német- és Franciaországból, Romániából és Törökországból. A fogadószervezetek segítik beilleszkedésüket hazánkba. Van, akiknek az utazás fél évre szóló átmeneti kaland, másnak egy életre szóló választás. Katerina Kellig négy éve érkezett Szekszárdra az EVS programon keresztül.

Hallgassák meg riportunkat!

Katerinát a Polip Ifjúsági Iroda mint fogadószerv segítette. Budapesten az Artemisszió Alapítvány az egyik olyan szervezet, akik önkénteseket fogadnak, immár hét éve. Nagy Gabriella elmondása szerint a fiatalok sokfél motivációval érkeznek hazánkba: van olyan, aki nyelvet szeretne tanulni, van, akit a program érdekel és van olyan, aki hosszú távra tervez Magyarországon. A fogadó szervek feladata, hogy az önkéntesek létfeltételeit megteremtse, tehát szállást, zsebpénzt, nyelvtanfolyamot, bérletet és mentort biztosítson számukra.

Az önkéntes lehetőségekről bővebben riportunkban hallhatnak.

Az önkéntesség kapcsán két alapszervezetet kell megismernünk: Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, önkénteseket szervezve a világ számos pontjára, sok esetben egzotikus országokba. Illetve középiskolások, egyetemisták számára szervez csereprogramokat.

Az EVS – mint hallhattuk – ezzel szemben Európára koncentrál és a nagykorúakra. Hazánk ebben a programban fogadó és küldő országként is megjelenik. Az elmúlt évben 198 önkéntes utazott itthonról elsősorban Német-, Spanyol-, Olasz- és Franciaországba.

Ahhoz, hogy valaki önkéntes legyen a nagyvilágban, tehát szükség van fogadó és küldőszervezetre is. Ők segítik az önkéntes munkáját, beilleszkedését, ilyen feladatot lát el az Önkéntes Központ Alapítvány is.

Malek Anett, a szervezet igazgatója először az önkéntes hálózatok kialakulását idézte fel. Rosta  Andrea, programkoordinátor pedig az EVS működéséről beszél.

Az AFS az Amerikai Harci Szolgálatból alakult ki, az I. és II. világháborúban amerikai önkéntesek mentették ki a sebesülteteket. A háborúk után a megmaradt önkéntes bázisból diákcsere programot hoztak létre. Jelenleg 60 országból, 13 000 fiatal vesz részt a programban.

Az Európai Önkéntes Szolgálat, az EVS a 18 és 30 év közötti fiatalokat célozza meg. A programot az Európai Unió támogatja. A fiatalok többek között a környezetvédelemmel, művészetekkel, gyerekekkel és az idősekkel foglalkozhatnak önkéntesként. A részt vevőknek ki kell választani, hogy mi érdekli őket, és melyik országba szeretnének menni. Az ottani fogadó szervezettel megtörténik a kapcsolatfelvétel, egy megállapodási szerződés jön létre, ezután a fogadó szerv intézi a biztosítást és az utazást. Minimum 2 hetet, maximum 12 hónapot lehet eltölteni külföldön önkéntesként, egy fiatal egyszer vehet részt EVS programban.

A programokról részletesen a www.afs.hu, illetve a www.mobilitas.hu oldalon tájékozódhatnak.

  2010. február

 

 
< Előző   Következő >