Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Vajdasági autonómia Nyomtatás E-mail

ImageA Vajdaság, teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területe, közigazgatásilag autonóm tartomány. Az erről rendelkező legfrissebb alaptörvényt a szerb országgyűlés 2009. november 30-án fogadta el.

 

A Vajdaságban járva, magyarokkal beszélgetve többen csak legyintettek az autonómiára. Még nem érzékelnek változást mondták, mások pedig mikrofonon kívül az alaptörvény hiányosságait sorolták.

Egyértelműen üdvözli a változást a Vajdaságot is magába foglaló DUNA-KÖRÖS-MAROS-TISZA Eurórégió központjának vezetője, valamint a magyar konzul, Tápi Lajos is.

Csókási Eszter ügyvezető véleménye szerint Vajdaság autonóm tartomány egy nagyon fejlett, és nagyon jó hozzáállású térség. Vajdaságnak nagyon nagy helye van az Európai Unióban, hiszen ezen a területen megvalósult a regionalizmus. Döntési jogköröket tekintve a magyar, illetve a román megyék sokkal inkább függnek a központi kormányzat döntéseitől. Magyarország és Vajdaság kapcsolatára jó hatással van az alaptörvény kimondása, főleg, hogy a vízumkényszer is megszűnt a térségben, ami nagyban megkönnyíti az együttműködést. Tápi Lajos, konzul azt emelte ki, hogy az autonómia kimondása az uniós irányvonalat követi.  Bizonyos kérdésekben ott kell dönteni, ahol a legjobban értenek hozzá.

A vajdasági autonómiáról szóló alaptörvényt 2008. őszén hagyta jóvá az újvidéki törvényhozás és tavaly novemberben a radikálisok tiltakozása dacára 2/3-os többséggel fogadta el a szerb parlament. A megfigyelők szerint két fontos pont maradt ki az alaptörvényből: nem rendelkezik a tartomány vagyonáról és saját pénzbevételeiről.

Az autonómiában rejlő további lehetőségeket dr. Juhász József, az ELTE tanára, Nyugat-Balkán szakértő idézte fel.

A szakértő véleménye szerint az alaptörvény a félig üres vagy félig teli pohár esete. 1988 óta - amikor Milosevic megdöntötte a régi autonóm Vajdaság kormányzatát, majd alkotmányjogilag is összeszűkítette az autonómiát - ez a legjelentősebb és legpozitívabb törvény. Igaz, hogy a rendszerváltás előtt, a nagy Jugoszlávia idején jelentősebb volt az autonómia, azonban a 24 milliós Jugoszláviában Vajdaság kvázi köztársasági státusszal bírt, ma Szerbia egy nyolcmilliós nemzetállam és azon belül Vajdaság egy régió. Nem lehet összehasonlítani a két állapotot. Ha körbenézünk a nyolcmilliós európai nemzetállamok körében, akkor elég kevés olyan területet találunk, ahol a jogok ilyen széles körűek lennének. Azt is elmondhatjuk azonban, hogy Vajdaság nem rendelkezik a tartomány vagyonáról és saját pénzbevételeiről, ezért az autonómiatörvény inkább lehetőség és nem valóság a vajdasági terület számára.

Az autonómia kimondása a kisebbségek szempontjából is jelentős. A Nemzetek Tanácsát  - amely része a Vajdasági Parlamentnek - a nemzeti közösségek fogják alkotni. Fele részben a szerbek, fele részbenpedig a többi nemzeti kisebbség kap szerepet. Ezenkívül a Vajdasági Regionális Önkormányzat mellett kialakulóban van a Kisebbségi Kulturális Önkormányzat, melynek a kultúra, iskoláztatás, művelődésügy, média területén részben véleményezési, részben döntéshozói jogköre lesz.. Vajdaság nem rendelkezik a tartomány vagyonáról és saját pénzbevételeiről, ezért azt mondhatjuk, hogy az autonómiatörvény inkább lehetőség és nem valóság a vajdasági terület számára.

 2010. február


 



 

 

 
< Előző   Következő >